Bøndene si framtid

Eg er ein gut på 16 år som bur i Vik i Sogn. Eg har odel på garden heime og skal overta når den tid kjem.

Rundt om i landet vert det færre og færre bønder. Fleire og fleire legg opp på grunn av for mykje arbeid eller ynskje om høgare utdanning. Hovudsakleg ein jobb der du arbeider 6-7 timar dagen så får du fri resten. For bøndene er det ikkje faste arbeidstider. Kalvar ei kyr midt på natta må bonden ut for å hjelpe kyra. Få tenker over kor lange arbeidsdagar bøndene har.  

Men dei færraste ser det beste I gardsdrift. Det at du får nærkontakt til dyr og har ansvar for dei. Dersom bonden ikkje orkar å gå på jobb ein dag kan det få fatale konsekvensar ovanfor dyra. Ingen av dyra hadde fått mat eller stell.

Så får eg gå inn på produkta som bøndene produserer. Tenk på kva du åt til frukost i dag. Kanskje ei brødskive med ost eller sylte, eller ein yoghurt med müsli. Alt dette kjem frå bøndene. Bøndene produserer korn, mjølk, bær, kjøt og mange andre råvarer. Ingen i landet hadde fått mat utan bøndene.

Om alle bønder slutta å produsere mjølk ville ingen I Noreg få mjølk på bordet, produksjonen av yoghurt, ost og mange mjølkevarer ville blitt utsolgt og dei som arbeidar med å produsere desse varene ville mista jobben.

Om alle bærprodusentar hadde slutta å produsere bær ville ingen fått sylte på skiva, ingen ville fått saft i glaset til middag eller bær til dessert ein varm sommardag.

Så var det kjøtet. Kven hadde ønskt eit liv utan kjøt på bordet, utan ein saftig biff på kafeen, utan kjøttbollar til middag. Alle som arbeider med kjøt, slakting eller som kokk ville mista jobben ganske fort.

Men me kan jo berre importere maten slik som me gjer med mykje anna kan mange seie. Men kva om ingen land lenger ynsker å selje varer til Noreg? Då kjem befolkinga til å svelte om det ikkje finst bønder som kan produsere matvarer.

Derfor ønsker eg at bøndene I Noreg ikkje skal gi seg, men stå for si sak.

Gut 16

Reklame

En kommentar om “Bøndene si framtid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s