Hybelhelvete

Til hausten skal me begynne på vgs i Sogndal. Sidan me bur i Vik betyr det at me enten må pendle meir enn 1 time med buss og ferjer eller flytte på hybel. Bussruta er ofte dårleg, og med farleg veg og uerfarne busssjåførar kan dette verte svært ubehaglig for passasjerane. Ofte må bussen køyre fortare enn han burde for å rekke ferja. Av og til rekk han ikkje den og passasjerane må vente opp mot ein time på neste ferje. Med stor fart og dårleg sikkerheit på bussen er fleire redde for at bussen skal køyre utfor vegen eller krasje. For nesten alle ungdomar her i Vik er det derfor uaktuelt å pendle. I tillegg til dei utrygge pendlarrutene mistar du mykje tid som kunne vore brukt til lekser, vener og fritidsaktivitetar. For mange er det å flytte på hybel noko ein vert tvungen til. Å flytte på hybel som 15-16 åring er utfordrande og kan vere skummelt, og ikkje alle kan takle dette.

Bortebuarstipendet er noko ungdommar som skal på skule får om dei ikkje kan bu med foreldra sine, det er meir enn fire mil mellom skule og heim eller reisetida er tre timar eller meir tur-retur. Som framtidige hybelbuarar har me begynt å leite etter ein hybel og ut i fra erfaring er det få hyblar som er under bortebuarstipendet. Som om det ikkje er gale nok å verte tvungen til å flytte på hybel må me i tillegg betale meir for hybelen enn det bortebuarstipendet dekkar. Eit skuleår varar omtrent I 10 måndar, men hyblane må ein leige i 11-12 månadar. Då vert det slik at ein betalar mykje for å vere der lite. Det har og vore tilfeller der elevar har måtte betalt ekstra for å dekke kostnadar som hybeltakaren har, til dømes straum og vedlikehaldsarbeid. Me er derfor avhengige av pengestøtte fra foreldre for å kunne gå på vidaregåande. For familiar med dårleg råd kan dette i verste fall føre til at foreldre og elev må ta opp lån. Å få lån i så ung alder er ikkje bra for framtida og vert heilt feil i eit land som er så godt utvikla som Noreg. Og dette gjeld berre hybelutgifter. Kostnadar som til dømes transport, mat, utstyr til yrkesfag som ikkje utstyrstipendet dekkar og ulike aktivitetar kjem opp att på.

I Noreg har alle rett på utdanning og det er ikkje meininga å måtte betale fleire tusen kroner i månaden for å gå på vidaregåande, men for oss vert det slik. Ein vert tvungen på hybel og ein må betale mykje meir enn det stipendet dekkar for å kunne gå på skule. Dette har alltid vore eit problem. Me syns at det vert heilt feil å bli straffa økonomisk fordi me bur i ei bygd som ikkje har vidaregåande skule og dårleg skuleveg.

Noreg skal vera eit av verdas beste land å vekse opp i.

Kvifor er det slik at me skal verte straffa for å bu i ei bygd?

Sigrid 15 år og Lars-Magnus 16 år

Reklame

En kommentar om “Hybelhelvete

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s